Δεν αρκούν πια οι απλουστεύσεις

papandreou2

Με τη λέξη «ανάπτυξη» εννοούμε γενικώς το νοικοκύρεμα της χώρας. Αυτός ο ορισμός αρκεί. Μόνο που υπάρχει μία στρατηγική προϋπόθεση ανάπτυξης: Να κατανοήσει ο λαός τις αιτίες της θλιβερής κατάντιας του. Μόνο αν κατανοήσουμε τι πραγματικά μας έφερε εδώ, θα βρούμε το φάρμακο για να θεραπεύσουμε την ασθένεια. Απαιτείται αυτή η ιατρική διάγνωση.

Μέχρι στιγμής ο λαός, καθοδηγούμενος από τον αστόχαστο λαϊκισμό αριστεράς και δεξιάς αντάμα (τι σύμπτωση να συναντιούνται τόσο θεαματικά…) όχι μόνο δεν κατανοεί τις αιτίες των δεινών, δεν κατανοεί ούτε καν το αποτέλεσμά τους!

Με απλά λόγια, η πλειοψηφία του λαού δεν κατανοεί πού ακριβώς βρισκόμαστε. Και, αν αυτό είναι τόσο δύσκολο, φαντάσου πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει η πλειοψηφία τις αιτίες που οδήγησαν εδώ.

Έλα όμως που αν δεν κατανοήσουμε το αποτέλεσμα, αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα σωστό για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Οι αποφάσεις και οι πράξεις, οι ενέργειες και οι δράσεις, θα είναι ανάλογες αυτής της αβελτηρίας.

Έχει δοθεί μία εύκολη εξήγηση, ότι «για όλα φταίνε οι πολιτικοί». Και μάλιστα (πολύ συγκεκριμένα) φταίει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010. Η εξήγηση αυτή των αιτίων και του αποτελέσματος μαζί, έγινε πλέον κυρίαρχη κοινωνική ιδεολογία, τόσο στη δεξιά και την ακροδεξιά εκδοχή της, όσο και στην αριστερά ή στην ακροαριστερά.

Φτάνει όμως;

Ε, δε φτάνει! Διότι (πόσες φορές να το πούμε;) τα μνημόνια δεν είναι η αιτία, αλλά το σύμπτωμα. Όταν πονάς, δε φταίει ο πόνος, αλλά η αιτία που προκαλεί τον πόνο.

Αλλά ποια είναι επιτέλους αυτή η αιτία; Ο λαός;

Όχι βέβαια! Όταν λέμε ότι «δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί», δεν σημαίνει ότι φταίει ο λαός… Αυτή η χοντροειδής απλούστευση είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της φρίκης που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία.

Για να το πούμε απλά: Δεν θα βρούμε καμία λύση, αν φορτώσουμε τις ευθύνες στον ένα ή τον άλλο φταίχτη. Η χώρα θα βρει το δρόμο της, αν ή όταν επιστρατεύσει το πνευματικό της δυναμικό για να συντάξει επιτέλους την πνευματική ταυτότητα αυτού του λαού!

1 σχόλιο

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟτητες

1 responses to “Δεν αρκούν πια οι απλουστεύσεις

  1. Παράθεμα: Δεν αρκούν πια οι απλουστεύσεις

Αφήστε το σχόλιό σας...